Ukrajina mimoriadne rokuje so susedmi z EÚ o dodávkach plynu

04.04.2014 Celý región

Kyjev 4. apríla (TASR) - Ukrajina mimoriadne rokuje so svojimi európskymi susedmi o možnosti dodávok zemného plynu zo Západu. Vyhlásil to dnes premiér dočasnej vlády Arsenij Jaceňuk, ktorého cituje agentúra Reuters.

Potreba naliehavo zabezpečiť dodávky plynu za dostupnú cenu vzrástla po tom, keď Rusko zvýšilo Ukrajine cenu za plyn a zaviedlo naň aj clo. Kyjevu tak zdražel dovoz plynu z Ruska takmer na dvojnásobok pôvodnej ceny. Jaceňuk kritizoval zdraženie plynu zo strany Moskvy a označil ho za "politické".

"Vedieme mimoriadne rokovania s našimi európskymi partnermi. Jednou z možností, ako vyriešiť tento problém, je reverzný transport plynu z Európskej únie (EÚ)," povedal Jaceňuk novinárom a dodal, že hlavnými "kandidátmi" na export plynu na Ukrajinu sú Slovensko, Maďarsko a Poľsko.

"Z technického hadiska nevyvoláva myšlienka reverzného transportu žiadne problémy a dúfame, že európski partneri prijmú správne rozhodnutie," konštatoval ukrajinský premiér a dodal, že v prípade reverzného toku môže Ukrajina nakupovať plyn za cenu o 150 USD nižšiu, ako od nej požaduje Rusko.

Rusko tento mesiac zvýšilo Ukrajine cenu plynu na 485 USD (352,19 eura) za 1000 kubických metrov (m3). Dôvodmi sú zvrhnutie prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyča a vymenovanie dočasného kabinetu, ktorý uprednostnil väzby na EÚ pred vzťahmi s Moskvou. Rusko tiež pripojilo k svojmu územiu polostrov Krym, ktorý do marca patril Ukrajine. To vyvolalo roztržku medzi Západom a Moskvou, najhoršiu od konca studenej vojny.

Jaceňuk označil zvýšenie cien ruského plynu za neprijateľné. Očakáva tiež, že Rusko bude stupňovať tlak na Kyjev obmedzovaním dodávok plynu.

Moskva často využíva svoje energetické suroviny ako politickú zbraň proti susedným štátom. Európski odberatelia ruského plynu majú na základe skúseností z minulosti obavy z prerušenia dodávok surovín z Ruska cez územie Ukrajiny. Moskva cez Ukrajinu prepravuje zhruba 50 % plynu určeného do EÚ.

Kyjev onedlho dostane prvú splátku z úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF), ale vláda zápasí s obrovskými dlhmi a ekonomika sa zmieta v chaose.
 

Vyberte región